10 gyakran használt szoftver lehetősége az Ubuntu Linux rendszerre történő váltást követően

A windows rendszerek szoftverlehetőségeihez szokott emberek bizonyára nagy hasznát fogják venni az alábbi leírásnak - amely segít dönteni számukra, hogy tényleg fogják tudni tovább használni számítógépüket az általuk - akár évek óta - megszokott tevékenységekre - pl.: Internet-böngészés, szövegszerkesztés/táblázatkezelés, fényképszerkesztés stb.

1.) Google Chrome - azaz a böngészők mestere

Az internet explorer böngészőt kivéve az összes elterjedt további böngésző - pl.: Chrome, Firefox és Opera - hivatalosan is elérhető már a Linux rendszereken. Továbbá megtalálhatók még kisebb népszerűségű böngészők is - mint pl.: a Midori. Ezek a böngészők számos olyan funkciót nyújtanak számunkra, amellyel problémák nélkül böngészhetjük a weboldalakat. Aki mindezek után továbbra is a windows rendszerek alapértelmezett böngészőjét - az internet explorer-t hiányolná - annak is van egy nagyon jó hírünk.

Hivatalosan támogatott-e: Igen
Legjobb alternatívák: Chrome és Firefox
Legjobb online alternatíva: Nincs

Kapcsolódó leírásom

2.) Outlook - ami már nagyban nélkülözhető is...

... Ugyanis a Linux rendszereken szintén nagyon sok lehetősége létezik az e-mail üzeneteink kezelésére - sőt sokak szerint még meg is előzte tudásban/használhatóságban az outlook-ot pl.: a Gmail és a Thunderbird.

Azok számára pedig, akik microsoft exchange fiókkal rendelkeznek - nyugodtan javasolni lehet az Evolution-t - amely számos Linux rendszerben alapból is megtalálható.

De a legtöbb esetben - a Gmail népszerűségének/elterjedésének hála - egyszerűen levelezhetünk tovább kedvenc megszokott böngészőnkkel Linux alatt is.

Hivatalosan támogatott-e: PlayOnLinux által IGEN :)
Legjobb alternatívák: Gmail és Thunderbird
Legjobb online alternatíva: Gmail

3.) Microsoft Office irodai programcsomag

A világ legnépszerűbb irodai programcsomagja ugyan hivatalosan nem létezik Linux rendszerekre - viszont korábbi leírásom alapján még akár azt is feltelepíthetjük.

Ennek ellenére a legjobb alternatívája az Open Office vagy akár a Libre Office is lehet - amely ingyenessége és amellett, hogy már a legtöbb Linux rendszerben alapértelmezetten feltelepítve is megtalálható, rengeteg funkcióval rendelkezik. Továbbá meglepően jól képes kezelni a microsoft office fájlformátumait is. Általában inkább a magasabb szintű funkciók használatával teli dokumentumokkal szokott lenni gondja - mint pl.: a makrók használatakor.

Amennyiben mégsem megfelelő számunkra valamelyik alternatíva - a SoftMaker FreeOffice-t biztosan nekünk találták ki.

Hivatalosan támogatott-e: PlayOnLinux által IGEN :)
Legjobb alternatívák: Open Office és Libre Office - továbbá a SoftMaker FreeOffice
Legjobb online alternatíva: Google Docs

Kapcsolódó leírásaim

4.) Photoshop

A Photoshop szintén nem készült még ugyan el hivatalosan a Linux rendszerekre - de korábbi javaslataim szerint a PlayonLinux tucatnyi windows-ra megírt program mellett még ezt is a gépünkre varázsolhatja.

Továbbá egyáltalán nem is kötelező a Photoshop gépünkre erőltetése - hiszen régóta létezik már olyan alternatívája hivatalosan is - GIMP -, amely sokak szerint simán képes helyettesíteni.

Továbbá javasolni tudom az alább megtalálható Pixlr-széria mindhárom tagját - amelyek webes felületen - azaz telepítés nélkül azonnal használhatóak fényképszerkesztésre.

Hivatalosan támogatott-e: PlayOnLinux által IGEN :)
Legjobb alternatívák: GIMP
Legjobb online alternatíva: Pixlr Editor - Pixlr Express és Pixlr O-Matic

5.) Windows Movie Maker - azaz videószerkeszteni is tudunk Linux-on...

... Igen - attól függetlenül, hogy hivatalosan ez a program sem íródott meg Linux-ra mégsem lesz a videószerkesztési lehetőségeinkből hiány. Elég, ha egyik korábbi leírásomra visszaemlékezünk. Továbbá amennyiben kisebb házilag készült családi videókat szeretnénk átszerkeszteni nagyszerű választás még a PiTiVi is.

Mindezeken felül - amennyiben komolyabban hivatás-szerűen is foglalkozni szeretnénk a professzionális videószerkesztéssel megvásárolhatjuk hivatalosan a Linux-verziójú Lightworks-t is.

Hivatalosan támogatott-e: Nem
Legjobb alternatívák: Cinelerra - PiTiVi és Lightworks
Legjobb online alternatíva: Wevideo

6.) Webfejlesztőknek...

... Sem kell aggódniuk. Ugyanis már régóta elkészült egyik leírásom minden szükséges információt tartalmaz számukra.

7.) Minecraft

Az egyik legnépszerűbb játék - a Minecraft - a Linux Java-támogatásának hála minden gond nélkül futtatható.

8.) AutoCAD

Ennek a szoftvernek az egyik nagyszerű - és nem utolsósorban ingyenes - alternatívája a FreeCAD - amely képes a CAD-szoftverekkel kapcsolatos elvárásainknak eleget tenni.

Továbbá nagyszerű alternatíva még a DraftSight is.

Hivatalosan támogatott-e: Nem
Legjobb alternatívák: FreeCAD és DraftSight
Legjobb online alternatíva: TinkerCAD

9.) STEAM - a játékok birodalma

A STEAM - amely egy népszerű platform játékok keresésére, beszerzésére, kezelésére/frissítésére - szerencsére már 2013 elejétől kezdve hivatalosan is támogatja a Linux rendszereket. Ezáltal a Linux-ra hivatalosan is megjelenő játékszoftverek száma rohamosan megnőtt.

Amennyiben mégsem találnánk meg kedvenc játékunkat STEAM-en Linux-ra, még mindig nagy segítséget kaphatunk a már említett korábbi javaslatom által.

Hivatalosan támogatott-e: Igen
Legjobb alternatívák: Wine
Legjobb online alternatíva: Nincs

10.) Spotify - a zenék birodalma

A legnépszerűbb online zene-szolgáltatás, amely hivatalosan Linux-ra is elérhető - akár letölthető alkalmazáson, akár az online webfelületen, böngészőn keresztül is.

Hivatalosan támogatott-e: Igen
Legjobb alternatívák: Atraci
Legjobb online alternatíva: Spotify Web Player, Google Play Music

Itt az idő, hogy váltsunk!

Amennyiben sikerült alaposan áttanulmányoznunk a fentieket és készen állunk a már megunt windows rendszerünkről a Linux-ra való váltásra, ne is nagyon húzzuk az időt tovább!

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.